Les sortides de les marededeus de la Serra de Montblanc (1687-2016)

Devoció i festa
Josep Maria Porta i Balanyà
18,70 €
Impostos inclosos

El llibre presenta la devoció que han tingut els montblanquins envers la seva patrona, la Mare de Déu de la Serra, projectada en la Creu Verda, la imatge gran de la Mare de Déu i, més tard, en la petita. Una advocació ubicada en un mateix santuari, que mossèn Pau Queralt va qualificar com «el de més anomenada, llevat del de Montserrat, “de tota la nació catalana”». Es relaten les sortides de les dues imatges de les marededeus, les quals obeïen dues motivacions fonamentals: la imatge petita bàsicament sortia per rogatives, i la gran, per fets bèl·lics o per a grans celebracions i commemoracions.

La imatge petita va ser cisellada a la segona meitat del segle xvii per així poder-la traslladar processionalment i venerar-la pels carrers de Montblanc en les pregàries, moltes d’elles per mor de l’eixut, i accions de gràcies públiques. Es detallen les vegades que, entre 1687 i 1924, la imatge baixà a la vila. En la part central de l’obra es descriuen els estralls que ocasionà la Guerra del Francès en el monestir, amb la seva destrucció parcial i el salvament de les dues marededeus. Posteriorment s’expliquen les tasques de reconstrucció i les grans festes que tingueren lloc el 1816 amb el retorn de les dues imatges al seu monestir.

Finalment, es fa referència a la imatge gran, i s’especifiquen les seves sortides d’ençà la Coronació Canònica de 1906, l’intent de reconvertir aital commemoració en unes festes decennals i les propostes de canvi de dates de la Festa Major fins a la seva consecució l’any 1931, amb la coincidència de la celebració dels 25 anys de la Coronació.

Quantitat
En estoc

 

Pots llegir la nostra política de pagament segur AQUÍ.

Les sortides de les marededeus de la Serra de Montblanc (1687-2016)
Autor: Josep Maria Porta i Balanyà
Edita: Cossetània Edicions
Col·lecció: El Bagul
ISBN: 978-84-9034-754-6     
Pàgines: 126
Format: 24 x 22,5 cm     
Preu: 18,7€
Enquadernació: Rústica amb solapes
Data de la primera edició: 2018

COS161

Especificacions

Autor
Josep Maria Porta i Balanyà
Subtitol
Devoció i festa
Índex temàtic
Història
Índex geogràfic
Conca de Barberà
Comentaris (0)